Jeg er optimistisk for fremtiden, og jeg tror ikke, at menneskeheden kommer til at gå et dommedagsscenarie i møde.

En af menneskehedens største gaver er vores evne til at være innovative. Vi har altid fundet løsninger på vores problemer, og de problemer, vi er mødt med i dag, vil vi også finde løsninger på i fremtiden.

Vores hverdag kommer ikke voldsomt til at ændre sig de næste 5-10 år. Der vil være nogle trends så som hjemmearbejdspladsen, gig- og cirkulær økonomien som får mere traction. Virksomheder kommer til at investere massivt i nye teknologier for at ruste dem til fremtiden.

Om 10-20 år begynder vi for alvor at se mass adoption af teknologier som augmented reality og VR i takt med at teknologien bliver bedre, mere “sexet”, let at bruge og selvfølgelig billigere. Selv ejer jeg et Oculus VR headset, og jeg kan sagtens se, hvordan man kan blive forfalden til at flygte ind i alternative virkeligheder. 

Vi står også overfor en række medicinske gennembrud (stamcelleterapi, CRISPR etc.), som får os til at leve længere og bedre.

Kunstig intelligens kommer til at se en uprising, men det bliver inden for nicheområder, der kan løse meget specifikt definerede problemer. Vi er stadig langt fra at have en generel kunstig intelligens, som kan løse en bred vifte af opgaver uden nærmere specifikation. Det skal nok komme, men det ligger meget længere ud i fremtiden.

Arbejdsmæssigt kommer vi til at have flere vidensjob og færre lavpraktiske. Der kommer en høj grad af automation, som erstatter jobs, som vi kender i dag (tænkt taxachaufføren, hvis job mistes til selvkørende biler). I processen vil der blive skabt mange nye kategorier af jobs, som vi ikke har fantasi til at forestille os i dag. 

Samfundsmæssigt kommer de rige til at blive rigere. Men alle andre vil også blive rigere og have flere muligheder. Globalt vil flere blive løftet ud af ekstrem fattigdom, hvilket fortsætter den trend vi har set siden 2. verdenskrig. Verden vil se mere velstand, og fordi alting bliver yderligere globaliseret og sammenbundet. Globalt vil vi se endnu færre dødsfald som følge af krig og konflikter. 

Blandt de mere velstillede lande vil der blive mere fokus bæredygtighed og på de negative effekter af materialisme. Selvrealisering bliver et endnu større tema end det er i dag. Dyrevelfærd ligeså. Mange nye virksomheder bliver skabt for at tilfredsstille de behov det fører med sig. Disse ting kommer dog ikke til at ske i nævneværdigt omfang for andre lande, før de er løftet op på et højere velstandsniveau (tænk Maslows behovspyramide).

Emigration bliver en af de helt store udfordringer, som verden kommer til at håndtere. I en verden, hvor selv de fattigste mennesker har adgang til internettet, vil det blive tydeligt for folk at græsset er grønnere på den anden side. Det vil åbne folks øjne for, hvordan andre lever. 

Flere undertrykte folk vil kræve de samme rettigheder og friheder, som de kan se andre har. Diktaturer, teokratier og fascistiske styreformer vil komme under pres. 

Omvendt, så vil teknologi også være med til at løse mange af de problemer, de mennesker i dag er udfordret af, så der er en silver lining. 

Hvad der sker om 30-40 år er beyond anyone’s guess.

Hvis vi følger princippet om Moore’s law (antallet af transistorer i chips fordobles hvert 2. år) så står vi om et par generationer i en helt anden verden. Vi kommer til at bruge de næste årtier på at håndtere en lang række etiske, sociologiske og praktiske problemstillinger som den accelererende teknologi fører med sig.