Alting er blevet dyrere og årsagen er inflation. Kan det undgås? Nej. Der er ingen vej uden om det. Som tømmermænd efter en våd bytur ser vi her post-pandemi en stigende inflation som resultat af, at centralbankerne har sat pengeprinteren i højeste gear. Der er typisk en forsinket effekt på 1-2 år fra pengeudbuddet øges til det rammer virkeligheden, og det er derfor, vi i dag ser stigende inflation. Det kommer vi også til over de kommende år indtil der sker væsentlige ændringer på pengeudbud, renter, offentligt forbrug etc.. Det er vores nye virkelighed vi må leve med og forholde os til.
Så hvordan sikrer jeg mig mod inflation? Godt spørgsmål! Her er min approach:
Ejendomme
Ejendomme er mit største hedge. Både fordi man her kan sikre sin gæld med lange fastforrentede realkreditlån, men også fordi huslejerne stiger i takt med inflationen. Alene for 2021 blev huslejeniveauerne løftet med 2,5% jf. nettoprisindekset. Derfor er vi i øjeblikket på jagt efter at købe flere ejendomme.
AMA’en fortsætter under LinkedIn opslaget…
Investeringer i vækstvirksomheder
Vi investerer fortsat i vækstvirksomheder med meget høje årlige vækstrater, der som minimum overgår inflationen med en faktor 5. – og helst virksomheder, der har mulighed for at korrigere sine priser løbende til inflationen.
Cash is trash
Jeg forsøger at undgå at være for meget i kontanter. Hvis du har 100 kr til at stå i banken og inflationen er 4%, så taber du 4 kroner i købekraft om året. Det til trods har jeg dog stadig noget cash klar, da jeg tror, at der over de kommende år vil opstå mange investeringsmuligheder i både virksomheder og ejendomsprojekter.
Variabel rente på udstedte lån
Når vi selv udlåner penge til at finansiere investeringsprojekter, forsøger vi i højest mulig grad at sikre os kontraktuelt med en udlånsrente der er variabel ift. inflationstallene.
Brede aktieindeks
ETF’er i brede indexes, særligt SPY og QQQ. Månedligt køber jeg op i disse for at få en god “dollar-cost-average”. På den korte bane kan jeg ikke spå om aktiemarkedet kommer til at falde eller stige, men historien har vist at det handler mere om time in the market end timing the market. Ved at have placeret penge i de nævnte ETF’er giver det mulighed for at likvidere positioner hurtigt, skulle der opstå et behov for kontanter (til fx opkøbsmuligheder).
Limited edition assets
En lille smule kunst, ure og dyr champagne. Bla. har jeg en stor samling af Rolex ure, som over de seneste år er tæt på fordoblet i værdi. Med sådanne ting er der prismæssigt mange faktorer, der spiller ind, som ikke kun er inflationrelateret, men jeg ser det som assets, der generelt er gode hedges mod inflation. Og så er det lidt sjovere end en ETF 🙂
Skriv en kommentar...